Τραγικό τέλος για τον 31χρονο Ανδρέα
29 July 2021
Πράσινο Ταμείο: Νέα Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων
29 July 2021

Διόρθωση πλημμελειών στις κτηματολογικές εγγραφές για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού

Οικισμός με πολυκατοικίες σε περιοχή της Αθήνας, Κυριακή 18 Αυγούστου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Λύση σε μια σημαντική εκκρεμότητα του Κτηματολογίου αναφορικά με τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που προετοιμάστηκε μετά από συνεργασία του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιου για ζητήματα Κτηματολογίου Γιώργου Στύλιου με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και Φορολογικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και υποβλήθηκε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, εισάγεται ειδική ρύθμιση για την αποκατάσταση των πλημμελειών κτηματολογικών εγγραφών που αφορούν σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού σε όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά στα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα, όπως αυτά ορίζονται στα εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), που καταχωρίστηκαν εσφαλμένα στις κτηματολογικές εγγραφές ως «άγνωστου ιδιοκτήτη».

Σύμφωνα με την προς ψήφιση διάταξη, προβλέπεται ότι αυτά τα ακίνητα, μετά την οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών, περιέρχονται αυτοδικαίως κατά κυριότητα στον οικείο ΟΤΑ, εφόσον τα εν λόγω ακίνητα εμφανίζονται ως κοινόχρηστα και κοινωφελή στο ΓΠΣ.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρώνεται με την έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τη σύμφωνη γνώμη της κατά τόπο αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Στη συνέχεια, η πράξη αυτή προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο ΟΤΑ στα αρμόδια Κτηματολογικά Γραφεία, τα οποία και θα προβαίνουν στην σχετική εγγραφή στα κτηματολογικά βιβλία.

Περαιτέρω, προκειμένου να επιλύεται το συγκεκριμένο πρόβλημα ακόμα ταχύτερα, με την ίδια διάταξη προβλέπεται και νέα, εναλλακτική διαδικασία διόρθωσης των σχετικών σφαλμάτων πριν από την οριστικοποίηση των ανακριβών εγγραφών.

Σύμφωνα με αυτή, εγγραφές άγνωστου ιδιοκτήτη που αφορούν σε κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα που σύμφωνα με το ΓΠΣ εμφανίζονται ως κοινόχρηστα και κοινωφελή μπορούν να διορθώνονται εξωδικαστικά, με την παροχή συναίνεσης της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, όλες οι άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου διατηρούν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας διόρθωσης, την κυριότητα των ακινήτων, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προβλεπόμενες στο νόμο προϋποθέσεις.

Η εφαρμογή της διάταξης αναμένεται να θεραπεύσει με διαφάνεια και νομική ασφάλεια ένα χρόνιο πρόβλημα των ΟΤΑ, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και, μολονότι είχε επισημανθεί από την ΚΕΔΕ ήδη από το 2018, δεν είχε επιλυθεί έως σήμερα.

Η τροπολογία θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια σήμερα, ως μέρος του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης».

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: