ΠΑΣΟΚ κατά Άδωνι Γεωργιάδη: Είναι συκοφάντης, παραπλανεί τον κόσμο
10 March 2024
Basket League: Διαφορά κλάσης στην Καρδίτσα
10 March 2024

Επιτροπές Κοινωνικής Πρόνοιας & Εθελοντισμού και Υγείας συγκροτεί ο Δήμος Σοφάδων

Στη συγκρότηση Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας και Εθελοντισμού προχώρησε ο Δήμος Σοφάδων με απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σκοπός της Επιτροπής είναι η άσκηση κοινωνικής πρόνοιας, η αλληλεγγύη καθώς και η προαγωγή του εθελοντισμού στο Δήμο Σοφάδων. Η Επιτροπή θα είναι 7μελής με Πρόεδρο την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού – Τουρισμού & Εθελοντισμού κ. Σοφ. Αλειφτήρα και Αντιπρόεδρο τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης – Αθλητισμού & Πολιτικής Προστασίας κ Χρ. Κατσιαντώνη.

Ειδικότερα η Επιτροπή θα μεριμνά για:

-Διοργάνωση αιμοδοσιών για την τράπεζα αίματος του Δήμου.

-Καταγραφή των ανασφάλιστων ατόμων και των μη εχόντων κρατική μέριμνα από πλευράς κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

-Συστηματική ενημέρωση ιδίως νέων ατόμων για έγκαιρη ασφάλιση και διεκδίκηση καλύψεων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

-Καταγραφή και ειδική μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

-Οργάνωση άμεσης ανθρωπιστικής παρέμβασης, όπου χρειάζεται.

-Πρόληψη κατά των ναρκωτικών, μηχανισμό στήριξης και επανένταξης ειδικών κατηγοριών ατόμων όπως άτομα κοινωνικού αποκλεισμού, πρώην χρήστες ναρκωτικών κλπ.

-Φροντίδα των ατόμων τρίτης ηλικίας.

-Πρόγραμμα για τους αλλοδαπούς και οικονομικούς πρόσφυγες.

-Ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων συνθηκών άμεσης ανθρωπιστικής παρέμβασης.

-Ενημέρωση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης, μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων, εκθέσεων, λειτουργίας ιστοσελίδας και άλλων συναφών προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν στην προώθηση του εθελοντισμού.

-Διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων εθελοντικών δράσεων με σκοπό την κατάρτιση των πολιτών και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άλλων προβλημάτων των τοπικής κοινωνίας.

-Την τήρηση μητρώου εθελοντών (ομάδων εργασίας από εθελοντές πολίτες του Δήμου Σοφάδων και άλλες τοπικές εθελοντικών οργανώσεις).

-Τη σύσταση ομάδων εθελοντών, μέλη της οποίας μπορεί να είναι όσοι κάτοικοι και δημότες του Δήμου με την παροχή, δια μέσου των μελών της, υπηρεσιών σε διάφορους τομείς, όπως η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, η πολιτική προστασία, η ανακύκλωση, η καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, η προστασία περιβάλλοντος κ.λ.π.

Επιτροπή Υγείας

Με άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συστήνεται στο Δήμο Σοφάδων και Επιτροπή Υγείας. Σκοπός της Επιτροπής που θα είναι 9μελής με Πρόεδρο τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γ. Δεδιλιάρη και Αντιπρόεδρο την Αντιδήμαρχο κ. Σοφ. Αλειφτήρα είναι η υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας για τους κατοίκους του Δήμου Σοφάδων και η συμμετοχή σε δράσεις που περιλαμβάνουν ενέργειες πρόληψης και αγωγής υγείας.

Ειδικότερα:

-Οργανώνει διαλέξεις, σεμινάρια, εκθέσεις και εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια για θέματα υγείας και κάνει ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για την σημασία και την αξία της προληπτικής ιατρικής, από ειδικούς επιστήμονες (γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ), σε συνεργασία με το Κέντρο υγείας Σοφάδων και το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας.

-Προβάλλει την αναγκαιότητα του προληπτικού υγειονομικού ελέγχου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της σύγχρονης ιατρικής πραγματικότητας.

-Υποστηρίζει το σχεδιασμό προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου του γενικού πληθυσμού και κυρίως ευπαθών ομάδων όπως: ηλικιωμένοι, οικονομικοί μετανάστες, μειονότητες, χρόνια πάσχοντες κ.λ.π.

-Υποστηρίζει την διεξαγωγή προληπτικών εξετάσεων σε προγραμματισμένες ημερομηνίες και σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, κάθε φορά μετά από ενημέρωση αυτών. Οι εξετάσεις δύναται να περιλαμβάνουν: Αιματολογικές εξετάσεις, έλεγχος κληρονομικών αναιμιών (μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική), Ακτινολογικές εξετάσεις, Γυναικολογικές εξετάσεις (test pap, μαστογραφία). Επίσης, προγράμματα εμβολιασμού, τα οποία θα διεξάγονται υπό την αιγίδα του Δήμου Σοφάδων και με την υποβοήθηση του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

-Ειδική μέριμνα για θέματα μητέρας-παιδιού, καθώς και για τα ειδικά προβλήματα της εφηβείας.

-Πρόγραμμα υγιών πόλεων.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%BF-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: