Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας αποχαιρέτησε τον Κώστα Παπαλό (+Φωτο +Βίντεο)
15 November 2022
Σε εξέλιξη οι εργασίες για αντιπλημμυρικό έργο στο Αγναντερό κοντά στην Ε.Ο. Καρδίτσας – Τρικάλων
16 November 2022

Η Άγκυρα, το ξενοδοχείο του Τραμπ και μια απόπειρα συγκάλυψης σκανδάλου

Πολιτική επιρροή στην κυβέρνηση Τραμπ επιχείρησε να αποκτήσει η Τουρκία, χρηματοδοτώντας -μεταξύ άλλων- την πραγματοποίηση κρατικών εκδηλώσεων στο Trump International Hotel, ξενοδοχείο της Ουάσινκτον που ανήκε στον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο, και σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ ερευνούσαν παραβιάσεις των κυρώσεων κατά του Ιράν από την κρατική Halkbank σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής του Κογκρέσου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην χρηματοδότηση συνέβαλε το Αμερικανοτουρκικό  Συμβούλιο,  επιχειρηματική ένωση αφιερωμένη στην προώθησης των εμπορικών, αμυντικών, τεχνολογικών και πολιτιστικών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Η Halkbank, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, βρίσκεται υπό εισαγγελική έρευνα  στις ΗΠΑ ήδη από το 2018, όταν κατηγορήθηκε ότι  βοήθησε στην μεταφορά εσόδων από πώληση πετρελαίου, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο Ιράν , το οποίο βρισκόταν υπό καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων.

Απαγγελία κατηγοριών και πιέσεις

Ομοσπονδιακοί ερευνητές στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης (SDNY) απήγγειλαν κατηγορίες κατά της Halkbank το 2019.

Ο Τουρκο-Ιρανός επιχειρηματίας Reza Zarrab και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Halkbank, Mehmet Hakan Atilla – και οι δύο στο στενό περιβάλλον του Ερντογάν-  κατηγορήθηκαν για συνωμοσία λόγω της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων και άλλα αδικήματα.

Ωστόσο, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον είχε υποστηρίξει σε βιβλίο ότι ο Τραμπ συμφώνησε να παρέμβει στην έρευνα κατόπιν αιτήματος του Ερντογάν.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Raw Story ανέφερε επίσης τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενος  ένα άλλο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με συγγραφέα τον τότε εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης Τζέφρι Μπέρμαν, ότι ο πρώην γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Μπιλ Μπαρ και ο πρώην εν ενεργεία Γενικός Εισαγγελέας Μάθιου Γουίτακερ τον πίεσαν  για να σταματήσει η ομοσπονδιακή έρευνα κατά της Halkbank, προφανώς κατόπιν εντολής του Τραμπ.

Η ΔημοκρατικήCarolyn Maloney, που προεδρεύει της επιτροπής, είπε ότι τα έγγραφα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια του χρόνου που οι αξιωματούχοι έμειναν στο ξενοδοχείο του Τραμπ, «επιδίωκαν να επηρεάσουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική».

Ακόμη πέντε χώρες

Εκτός από την Τουρκία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Κίνα, τη Μαλαισία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξόδεψαν περισσότερα από 750.000 δολάρια στο ξενοδοχείο  του Τραμπ  το 2017 και το 2018.

Οι λεπτομέρειες των δαπανών των αξιωματούχων από τις έξι χώρες περιγράφονται σε έκθεση της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής, η οποία έλαβε έγγραφα από τη Mazars USA, την πρώην λογιστική εταιρεία του Τραμπ, σύμφωνα με αναφορές του AFP και των New York Times.

Σε δήλωσή του στους New York Times, ο γιος του Τραμπ, Έρικ Τραμπ, υποστήριξε ότι τα κέρδη από τις διαμονές στο ξενοδοχείο επιστράφηκαν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέσω ετήσιας πληρωμής στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Ως εταιρεία, καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια για να αποφύγουμε την σύγκρουσης συμφερόντων», είπε ο Έρικ Τραμπ. «Όχι λόγω νομικής απαίτησης, αλλά λόγω του σεβασμού που τρέφουμε προς το αξίωμα της προεδρίας».

Ο οργανισμός Trump πούλησε το Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον σε μια ομάδα επενδυτών τον Μάιο του 2022 για 375 εκατομμύρια δολάρια

naftemporiki.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: