Στρατός Ισραήλ: Δεν θεωρούμε τρομοκράτες όσους Παλαιστίνιους δεν φύγουν προς τα νότια
22 October 2023
Απώλεια ρεκόρ 24 εκατ. ευρώ για την εταιρεία του Πικέ
22 October 2023

Οι επιπτώσεις του Daniel σε υποδομές στην Π.Ε. Καρδίτσας στο «μικροσκόπιο» του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στην συλλογή και κωδικοποίηση δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις σε υποδομές ιδιαίτερης σημασίας από την πλημμύρα λόγω της καταιγίδας “Daniel” στις Κοινότητες της ΠΕ Καρδίτσας που επλήγησαν καθολικά, καθώς και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας μέσω εξειδικευμένης ιδιωτικής εταιρείας, στην οποία ανέθεσε σχετική σύμβαση.

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να κατανοηθεί σε βάθος η κατάσταση και να προαχθεί ο βέλτιστος δυνατός σχεδιασμός για την διαχείριση και την αντιμετώπιση των άκρως αρνητικών συνεπειών, ενόψει και της 1ης αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

Σκοπιμότητα

Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι θα έχει πληρέστερη εικόνα βασισμένη σε δεδομένα, για τις καταστροφικές επιπτώσεις της πλημμύρας ώστε, σε συνδυασμό με την σε βάθος μελέτη της χωρικής και χρονικής εξέλιξης του φαινομένου, να βελτιώσει  τις δυνατότητες σχεδιασμού και διαχείρισης παρόμοιων φαινομένων σε προ-, συν- και μέτα- καταστροφικό στάδιο. Επίσης, θα δημιουργηθούν ουσιώδεις συνέργειες με την εν εξελίξει αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον προσδιορισμό του ύψους της πλημμύρας στους διάφορους οικισμούς που κατακλίστηκαν από τα νερά και της έκτασης των ζημιών, προσδιορισμός ο οποίος θα καταστεί εξαιρετικά επισφαλής αν παρέλθει χρόνος και αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης ή συμβούν νέες σημαντικές βροχοπτώσεις

Το αντικείμενο της σύμβασης

Αντικείμενο της  σύμβασης είναι η συλλογή δεδομένων διαφόρων κατηγοριών και πηγών και η κωδικοποίησή τους, για την αξιολόγηση σε επόμενη φάση στην ανάλυση και εκτίμηση των επιπτώσεων από την πλημμύρα λόγω καταιγίδας Daniel σε κρίσιμες υποδομές στη Θεσσαλία.

Οι επιπτώσεις της πλημμύρας θα καταγραφούν για τις παρακάτω κατηγορίες υποδομών:

  • · Υποδομές μεταφορών (οδικοί άξονες, σιδηροδρομικές γραμμές, πολιτικά αεροδρόμια)
  • · Υποδομές βασικών γραμμικών αντιπλημμυρικών έργων
  • · Υποδομές ενέργειας
  • · Υποδομές ύδρευσης – αποχέτευσης
  • · Κτίρια οικισμών που έχουν πληγεί

Η διαδικασία συλλογής των δεδομένων προκειμένου να υλοποιηθεί κατά το δυνατόν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αφορά:

– Στη συλλογή πολυφασματικών δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης που θα καλύπτουν τις περιοχές που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα και για να είναι δυνατόν να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις θα αναφέρονται χρονικά τόσο στην περίοδο πριν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όσο και στην περίοδο μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οπωσδήποτε μετά την υποχώρηση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές. Η ανάλυση θα αφορά το εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο, το δίκτυο σιδηροδρόμων και βασικά, γραμμικά αντιπλημμυρικά έργα.

 Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στην ανάλυση αφορούν τις ευρύτερες περιοχές Καρδίτσας – Τρικάλων και Παλαμά, Λάρισας, Στεφανοβίκειου, Βόλου και Ανατολικού Πηλίου της Θεσσαλίας, εκτιμώμενης έκτασης 1000 km2 . Επισημαίνεται ότι η ανάλυση θα γίνει σε διαδοχικές φάσεις ανάλογα με την αποστράγγιση των περιοχών ενδιαφέροντος.

– Στη συλλογή και κωδικοποίηση των δεδομένων από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου (π.χ. ΔΑΕΦΚ/Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) ΑΕ) και φορείς/παρόχους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (π.χ. ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΥΑ, κτλ.).

– Στη συλλογή και κωδικοποίηση δεδομένων (αναφορές, φωτογραφίες, video) από το διαδίκτυο σε πέντε (5) χαρακτηριστικές περιοχές για την αξιολόγηση της χρονικής εξέλιξης του πλημμυρικού φαινομένου.

– Στην επιτόπου αυτοψία και μέτρηση του ίχνους της στάθμης πλημμύρας (συντεταγμένες, ύψος ίχνους πλημμύρας σε μέτρα, φωτογραφική τεκμηρίωση μέτρησης, φωτογραφική τεκμηρίωση γηπέδου μέτρησης, σε χαρακτηριστικές θέσεις εντός των πληγέντων οικισμών, ο αριθμός των οποίων (στην παρούσα φάση) εκτιμάται σε 60.

Στους οικισμούς όπου θα γίνουν επιτόπου αυτοψίες περιλαμβάνονται και οι:, Αγία Τριάδα, Άγιος Θεόδωρος, Αγναντερό, Αρτεσιανό, Αστρίτσα, Βλοχός, Γοργοβίτες , Γραμματικό, Ερμήτσι Ιτέα, Καλογριανά, Κόρδα, Κοσκινάς, Κρανέα, Κυψέλη, Λεύκη, Μαγούλα Μακρυχώρι, Μαραθέα Ορφανά Παλαιοχώρι, Παλαμάς, Πασχαλίτσα, Πεδινό, Προάστιο,  Πρόδρομος, Πτελοπούλα, Πύργος Κιερίου,  Μάρκο,  Μεταμόρφωση,  Μυρίνη, Ριζοβούνι, Ρούσσο, Σοφάδες, Σταυρός Φύλλον  Ψαθοχώρι.

Φορέας Χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 173.484 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%

Η διάρκεια της σύμβαση είναι 3 μήνες και εκκινεί από την ημερομηνία υπογραφή του συμφωνητικού.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-daniel-%CF%83%CE%B5-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80-%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%C2%AB%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%BF%C2%BB-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: