Πόλεμος: Μέτρο -μέτρο οι νίκες και οι θάνατοι – Σθεναρή αντίσταση από τους Ρώσους
13 June 2023
Πέντε νέοι κυκλικοί κόμβοι και βελτιώσεις στους οδικούς άξονες Λάρισας – Καρδίτσας και Λάρισας – Τρικάλων   Κ. Αγοραστός: «Στηρίζουμε το σήμερα και χτίζουμε το αύριο»
14 June 2023

Σαουδική Αραβία: Παίζει… γκολφ με τα κέρδη της από τα δεινά της Ουκρανίας

Το σχέδιο της κυβέρνησης της απολυταρχικής Σαουδικής Αραβίας να εξαγοράσει ολόκληρο το επαγγελματικό άθλημα του γκολφ είναι από μόνο του απαίσιο. Το γεγονός ότι η αμερικανική ομοσπονδία PGA Tour αποφάσισε να συνενωθεί με την LIV Golf, η οποία ιδρύθηκε το 2021 και υποστηρίζεται από το σαουδαραβικό κρατικό ταμείο PIF, αφησε τους φαν του σπορ-και όχι μόνο- άναυδους.

Το βασίλειο πήγε το sportwashing, δηλαδή το “ξέπλυμα” της κακής της φήμης μέσω του αθλητισμού σε ένα νέο επίπεδο, ρίχνοντας τόσα πολλά χρήματα στην PGA Tour-  που η τελευταία που εγκατέλειψε το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και πρόδωσε τις οικογένειες της 11ης Σεπτεμβρίου που υποκρινόταν ότι υποστήριζε, ενώ διαπραγματευόταν κρυφά αυτό το ξεπούλημα.

Αλλά υπάρχουν μεγαλύτερα γεωπολιτικά ζητήματα που παίζουν ρόλο.

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Σαουδική Αραβία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ρευστό – αρκετό για να αγοράσει ολόκληρα αθλητικά πρωταθλήματα – είναι ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εκμεταλλεύεται τον πόλεμο στην Ουκρανία για να ξεζουμίσει τη Δύση.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι, το Ριάντ χρησιμοποιεί τη δύναμή του στις αγορές ενέργειας για να κρατήσει τεχνητά υψηλές τις τιμές του πετρελαίου, με το κόστος να πληρώνουν οι καταναλωτές στις ήδη προβληματικές οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Η σαουδαραβική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco σημείωσε κέρδη ρεκόρ 161,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, αυξημένα κατά 47% σε σχέση με το 2021

Για να βγάλει ακόμη περισσότερα χρήματα, το Ριάντ αγοράζει φθηνότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία για εγχώρια χρήση, απελευθερώνοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες από το δικό του πετρέλαιο για εξαγωγές με δυσθεώρητα περιθώρια κέρδους.

Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, δίνει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κεφάλαια για να συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο και να αντέξει τις δυτικές κυρώσεις. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστός και ως MBS, ξοδεύει στη συνέχεια μέρος αυτών των πολεμικών κερδών για να εξαγοράσει επιρροή στη Δύση, ώστε να αμβλύνει κάθε αντίθεση στην αντιδυτική στρατηγική του.

Εν τω μεταξύ, το Ριάντ έδωσε στην Ουκρανία μόλις 400 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Σίγουρα, οι Σαουδάραβες ήταν ήδη πλούσιοι και έχουν μακρά ιστορία εξαγοράς των Δυτικών, μέσω λόμπι, αγορών αθλητικών προϊόντων, επενδύσεων στα μέσα ενημέρωσης και άλλων παιχνιδιών επιρροής. Τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια που φέρεται να επένδυσε το Σαουδαραβικό Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων (PIF),στην εταιρεία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, δεν μπορούν να θεωρηθούν παρά ως άμεση παρέμβαση στην πολιτική των ΗΠΑ μέσω του “οχήματος “του Τραμπ και της οικογένειάς του.

Ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν σίγουρα γνωρίζει ότι η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτεί τους αντιπάλους του προέδρου, γεγονός που μπορεί να εξηγεί εν μέρει (μαζί με γεωπολιτικούς παράγοντες) την πλήρη αντιστροφή της προεκλογικής υπόσχεσης του προέδρου να αντιμετωπίσει τον MBS ως “παρία”.

Αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει ότι οι Σαουδάραβες παρεμβαίνουν στην πολιτική των ΗΠΑ για να υποστηρίξουν ανθρώπους που, αν εκλεγούν, θα σταματήσουν την αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία για τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον MBS, τα κορυφαία θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν οι ισραηλινοαραβικές σχέσεις, η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, οι συμφωνίες για την πυρηνική ενέργεια και οι πωλήσεις όπλων. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία αποτελούσε προτεραιότητα στις συναντήσεις ή ότι το PGA Tour αναφέρθηκε καθόλου.

Είναι το κλειδί για τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει πολιτική κάλυψη καθώς μετατοπίζει την εξωτερική της πολιτική μακριά από τη Δύση και προς τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Αλλά  ο MBS έχει σαφώς επιλέξει μια πλευρά στον αγώνα μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών – και αυτή δεν είναι με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ουκρανία.

naftemporiki.gr


Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/kosmos/1482798/saoydiki-aravia-paizei-gkolf-me-ta-kerdi-tis-apo-ta-deina-tis-oykranias/

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: