Απάντηση της Hellenic Train μέσω της Βουλής, σε ερώτηση της "Ελληνικής Λύσης" για την ταλαιπωρία επιβατών δρομολογίου από δυτική Θεσσαλία προς Αθήνα
28 March 2024
Χρηματιστήριο: Χωρίς διάθεση για ρίσκο – «Κλειδώνουν» κέρδη οι επενδυτές
28 March 2024

Τζον Πόλσον: Από τη Λεωφόρο Αθηνών στο… ταμείο του Τραμπ;

Όταν ήρθε στην Ελλάδα το 2013, η φήμη του στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ήταν ήδη μνημειώδης. Άλλωστε ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος είχε γίνει δισεκατομμυριούχος, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι έβλεπαν την περιουσία τους να εξαϋλώνεται.

Μόνο από το στοίχημα εναντίον των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, το 2007, αποκόμισε ένα κέρδος σχεδόν 4 δισ. δολαρίων. Το 2010 έβγαλε ακόμη 4,9 δισ. δολάρια. Όλα αυτά τον έκαναν… θρύλο.

Ο λόγος για τον Τζον Πόλσον, βασικό μέτοχο της Τρ. Πειραιώς, ο οποίος προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε περίπτωση επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου.

Εξάλλου, ο 69χρονος super-rich, ο οποίος από το 1994 «τρέχει» την Paulson & Co, φαίνεται ότι έχει αναλάβει προσωπικά την υποψηφιότητα Τραμπ.

Σε λίγες ημέρες, ενδεικτικά, διοργανώνει στη Φλόριντα ένα γκαλά για την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Η γνωριμία

Πόλσον και Τραμπ γνωρίζονται εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Μάλιστα, ο επενδυτής είχε αποτελέσει μέλος της οικονομικής ομάδας του Τραμπ στις προεκλογικές εκλογές του 2016.

Όλα αυτά έχουν «φουντώσει» τα σενάρια περί πιθανής ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών από τον Πόλσον, σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Τραμπ.

Ένα σενάριο, στο οποίο αναφέρονται και το Reuters και οι Financial Times. Κάπως έτσι, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την Πειραιώς είναι πιθανό να αναλάβει το «τιμόνι» της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Η ιστορία στην Ελλάδα

Η ιστορία του Πόλσον στην Ελλάδα ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες, με τον Αμερικανό να αγοράζει τις μετοχές των -τότε- υπό κατάρρευση ελληνικών τραπεζών, ευελπιστώντας σε ένα γρήγορο και εντυπωσιακό turnover story. Ωστόσο, τα πράγματα εξελίχθηκαν κάπως πιο… δύσκολα, αναγκάζοντας τον Πόλσον να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Σήμερα, όμως, ο ουρανός μοιάζει ανέφελος για τις ελληνικές επενδύσεις του Αμερικανού. Το 18,6% που διατηρεί στην Πειραιώς, με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις, αξίζει 890 εκατ. ευρώ, ενώ μην ξεχνάμε και το 9,99% που διαθέτει στην ΕΥΔΑΠ, το οποίο αντιστοιχεί σε 63 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Πόλσον έχει επενδύσει περισσότερα από 400-500 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, ενώ σε τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ ανέρχονταν οι επενδύσεις στην Alpha Bank, από την οποία άρχισε σταδιακά να αποχωρεί το 2022, έπειτα από επτά χρόνια παρουσίας.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: