Τζον Πόλσον: Από τη Λεωφόρο Αθηνών στο… ταμείο του Τραμπ;
28 March 2024
ΔΕΥΑΚ: Ματαίωση διαγωνισμού προμήθειας που αφορά τον βιολογικό καθαρισμό
28 March 2024

Χρηματιστήριο: Χωρίς διάθεση για ρίσκο – «Κλειδώνουν» κέρδη οι επενδυτές

Τη συσσώρευση συνεχίζει και σήμερα (28/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε προσεκτικές τοποθετήσεις, «κλειδώνοντας» τα μέχρι στιγμής κέρδη και μην αναλαμβάνοντας επιπλέον ρίσκο.

Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου αλλά και του α’ τριμήνου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις ωραιοποίησης, ιδίως προς το τέλος της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αγορά χάνει ελάχιστες μονάδες μέσα στον μήνα, ενώ κερδίζει σχεδόν 10% μέσα στο τρίμηνο, διατηρώντας σε πλήρη ισχύ τη bull market, παρά τη στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,14% και διαμορφώνεται στις 1.415,62 μονάδες, χάνοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.417,59 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.414,70 έως 1.421,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ, επηρεασμένος από τις επικείμενες αργίες για το Πάσχα των Καθολικών (το Χ.Α. θα μείνει κλειστό στις 29/3 και 1/4).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Μοιράζει χρήμα η Alpha Real Estate, γιατί «ζαλίστηκε» η CPI

«Μάχη» για το πρόσημο του Μαρτίου

Την τελευταία συνεδρίαση του μήνα (η αυριανή ημέρα είναι αργία) διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να καλούνται να καθορίσουν το τελικό πρόσημο του Μαρτίου.

Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης απέχει ελάχιστα από τις 1.424 μονάδες, οι οποίες αποτέλεσαν το σημείο εισόδου του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι το πρόσημο του Μαρτίου θα κριθεί στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή.

Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι η Λεωφόρος Αθηνών απέφυγε τη βίαιη διόρθωση, την οποία πολλοί αναλυτές φοβόντουσαν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Γενικός Δείκτης διεκδικεί να πετύχει τον 5ο διαδοχικό ανοδικό μήνα, δίνοντας συνέχεια στο σερί, το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023.

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα πρέπει η ελληνική αγορά να βρει νέα στηρίγματα και να ανακόψει την τριήμερη πτώση, η οποία ωστόσο στο σύνολό της δεν ξεπερνά το -1%.

Στο +10% το α’ τρίμηνο

Εκτός του κλεισίματος του Μαρτίου, σήμερα ολοκληρώνεται και το α’ τρίμηνο του 2024.

Εδώ τα πράγματα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρα, καθώς ο Γενικός Δείκτης μετρά συνολικά κέρδη της τάξης του 10%, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν στο +13%. Κι όλα αυτά, ενόσω είχε προηγηθεί το +39% του 2023.

Είναι σαφές ότι η bull market του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει σε πλήρη ισχύ, παρά τη μεταβλητότητα και τη στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων.

Άλλωστε, κάθε προσπάθεια διόρθωσης ανακόπτεται σχεδόν αμέσως, με το rotation των αγοραστών, τα κυοφορούμενα deals και τα γενναιόδωρα μερίσματα να συντηρούν την αγορά κοντά στις πρόσφατες κορυφές των 1.434 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη είναι πιθανό να εξαντληθεί στην περιοχή των 1.550 – 1.609 μονάδων, αν και βραχυπρόθεσμα η αδυναμία υπέρβασης των 1.442 μονάδων ενδεχομένως θα οδηγήσει στις στηρίξεις των 1.380 μονάδων.

Τζον Πόλσον: Από τη Λεωφόρο Αθηνών στο… ταμείο του Τραμπ;

Με ρεκόρ πριν το Πάσχα

Στο εξωτερικό, τώρα, τα ευχάριστα νέα των κεντρικών τραπεζών διατηρούν τις μετοχές στα υψηλότερα επίπεδα όλων των μετοχών, με τα βασικότερα χρηματιστήρια να εμφανίζουν άκρως ικανοποιητικές αποδόσεις στο α’ τρίμηνο.

Έτσι, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας (ακολουθεί το Πάσχα των Καθολικών), ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 512 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,2%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη χθεσινή άνοδο των σχεδόν 500 μονάδων, ο Dow Jones ετοιμάζεται για μια σταθεροποιητική συνεδρίαση.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: