Καρδίτσα: Ξεκίνησαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης της οδού Τρικάλων (+Φωτο +Βίντεο)
28 August 2023
Βρετανία: Διορθώθηκε το πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας – Παραμένουν οι καθυστερήσεις
28 August 2023

Το αεροσκάφος, τα χρήματα και ο πλαστός χρυσός που κανείς δεν διεκδικεί

Ένα ιδιωτικό αεροπλάνο στο οποίο εντοπίστηκαν περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, πλαστός χρυσός, όπλα και πυρομαχικά, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας στη Ζάμπια.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, το αεροσκάφος πέταξε από την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, στη Ζάμπια, στην πρωτεύουσα της οποίας, Λουζάκα, προσγειώθηκε πριν από ένα δεκαπενθήμερο. Ωστόσο, κανείς στην Αίγυπτο ή τη Ζάμπια δεν παραδέχεται ότι ναύλωσε το αεροπλάνο ή ότι γνώριζε κάτι για το περιεχόμενό του.

Με τόσα πολλά ερωτήματα να μένουν αναπάντητα, οι φήμες γύρω από το αεροσκάφος δεν σταματούν. Θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην υπόθεση υψηλόβαθμοι πολιτικοί ή στρατιωτικοί;  Ήταν αυτή μια μεμονωμένη πτήση ή απλώς η πρώτη που έγινε αντιληπτή;

Έξι Αιγύπτιοι που επέβαιναν στο αεροσκάφος, καθώς και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους στο αεροδρόμιο της Λουζάκα πρόκειται να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Ορισμένοι από τους ντόπιους που κρατούνται, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία, ενώ καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα για την προέλευση των χρημάτων. Επί του παρόντος, δεν έχουν ασκηθεί κατηγορίες στους Αιγύπτιους συλληφθέντες.

Η εξαφάνιση ενός δημοσιογράφου

Σύμφωνα με το BBC, το περιστατικό απέκτησε διαστάσεις όταν μέσα από την ιστοσελίδα του, Matsda2sh, ο δημοσιογράφος Καρίμ Ασάαντ εξαπέλυσε κατηγορίες κατά Αιγύπτιων αξιωματούχων. Έπειτα από λίγο, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο σπίτι του Καρίμ Ασάαντ στο Κάιρο και τον συνέλαβαν.

Στην αρχή απλώς είχαν χαθεί τα ίχνη του δημοσιογράφου. Κανείς δεν ήξερε πού ή γιατί οδηγήθηκε ο κ. Ασάαντ. Ακολούθως, ανεξάρτητοι Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι δημοσίευσαν έγγραφα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία φέρονται να παρουσιάζουν την έρευνα της αστυνομίας της Ζάμπιας για το αεροσκάφος. Ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος δύο ημέρες αργότερα, έπειτα από διαμαρτυρίες για τη σύλληψή του.

Κατά τις αιγυπτιακές αρχές, το αεροσκάφος ήταν ιδιωτικό και έκανε στάση στο Κάιρο. Αμέσως μετά, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στη Ζάμπια, όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένας άνδρας από τη Ζάμπια που μετέφερε τσάντες με κάτι που έμοιαζε με χρυσό, πέρασε την ασφάλεια και συνάντησε τους Αιγύπτιους στο αεροπλάνο. Αφού ανέβηκε στο αεροπλάνο, ο άνδρας φέρεται να πούλησε ένα μέρος του υποτιθέμενου χρυσού που μετέφερε στους άνδρες στο αεροπλάνο. Στη συνέχεια του ζήτησαν περισσότερο χρυσό.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με το BBC, είναι αν οι επιβαίνοντες κατάφεραν να ανακαλύψουν ότι ό χρυσός ήταν πλαστός προτού φτάσει το προσωπικό ασφαλείας για να ερευνήσει το αεροσκάφος.

Αρκετοί από τους αξιωματικούς που μπήκαν στο αεροπλάνο ερευνώνται τώρα με την υποψία ότι έλαβαν έως και 200.000 δολάρια ο καθένας από τους Αιγύπτιους υπηκόους που επέβαιναν στο αεροπλάνο, προκειμένου να επιτρέψουν στο αεροσκάφος να απογειωθεί εκ νέου, χωρίς να συλληφθεί κανείς.

Ωστόσο, όταν έγινε γνωστό ότι πολλά χρήματα άλλαζαν χέρια, μια άλλη ομάδα του προσωπικού ασφαλείας έκανε έφοδο στο αεροσκάφος και συνέλαβε όσους βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

Πληροφοριοδότης

Ο άνδρας που φέρεται να μετέφερε τις τσάντες με τον ψεύτικο χρυσό στο αεροπλάνο αποφάσισε να συνεργαστεί με την αστυνομία. Τις τελευταίες δύο ημέρες, αρκετοί ακόμη υπήκοοι Ζάμπιας συνελήφθησαν σε ένα αυτοσχέδιο εργοστάσιο επεξεργασίας πλαστού χρυσού και ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις.

Καθώς το ενδιαφέρον για την υπόθεση σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί, τόσο αυξάνονται οι εικασίες. Η θεωρία που προωθείται σε ορισμένους κύκλους είναι ότι ανώτεροι στρατιωτικοί και επιχειρηματίες στην Αίγυπτο, φοβούμενοι ότι το καθεστώς του προέδρου Σίσι θα μπορούσε να καταρρεύσει, προσπαθούσαν απεγνωσμένα να βγάλουν τα χρήματά τους από τη χώρα.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: