Κ. Αγοραστός: Η Θεσσαλία πρέσβειρα του αθλητισμού σε 5 ηπείρους
2 November 2019
Οι μωβ τροφές καθυστερούν τη γήρανση
3 November 2019

Όταν τα άλογα θεραπεύουν …

Όταν τα άλογα θεραπεύουν …

Από τον μυθολογικό Πήγασο ώς τον Βουκεφάλα του Αλέξανδρου και τον «Μαύρο» του Διγενή Ακρίτα, το άλογο αποτελούσε ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι και στοιχείο της ελληνικής ζωής, τέχνης και παράδοσης. Αγαπητό ζώο σε όλους τους λαούς, πέρα από τη χρησιμοποίησή του στις διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις του παρελθόντος, το άλογο φιγουράρει τα τελευταία χρόνια σε διάφορους αγώνες ιπποδρομίας αλλά και ιππασίας. Αυτό, ωστόσο, που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι η χρησιμότητα του αλόγου ως μέσου μιας εναλλακτικής μεθόδου θεραπείας, και συγκεκριμένα της θεραπευτικής ιππασίας ή αλλιώς ιπποθεραπείας.

Στην αρχαιότητα

Η θεραπευτική αξία της ιππασίας ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ιστορικών, ο πατέρας της Δυτικής Ιατρικής, Ιπποκράτης, πίστευε πως: «Η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση». Επιπλέον, ο ίδιος ο Ξενοφών υποστήριξε κάποτε πως η εξωτερική εμφάνιση του αλόγου είναι ό,τι πιο όμορφο για την εσωτερικότητα του ανθρώπου.

Otan-ta-aloga-therapeuoun

Τι είναι η θεραπευτική ιππασία ;

Πρόκειται για μια θεραπευτική μέθοδο που στηρίζεται στη λογική ότι όταν κινείται το άλογο ακολουθεί βηματισμό που μοιάζει πολύ με τον ανθρώπινο. Μεταφέρει έτσι στον κορμό του αναβάτη την ίδια κίνηση που θα του μετέφεραν τα πόδια του αν περπατούσε μόνος του. Οι κινήσεις που εκτελεί το άλογο διαθέτουν ρυθμό και ισορροπία τέτοια που βοηθούν τον αναβάτη να βρει τη δική του. Θεωρείται και γυμναστική παθητική.

Σε ποιους απευθύνεται ;

Η θεραπευτική ιππασία είναι ιδανική για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, νευρολογικές και άλλες παθήσεις, όπως και για τα άτομα με αυτισμό, τύφλωση, κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α

Πού βοηθά ;

Στην απόκτηση αυτοπεποίθησης
Σε προβλήματα ακοής και όρασης, καθώς ευνοεί τον προσανατολισμό.
Στα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης, μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς
Στην αρθρίτιδα
Στην ευλυγισία των αρθρώσεων
Σε καρδιαγγειακά προβλήματα
Στην ενίσχυση της αντοχής
Στην απόκτηση και τον έλεγχο των κινήσεων του σώματος

Πώς βοηθάει;

Καθώς το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα την ίδια κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια στα άτομα με φυσιολογική κίνηση. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη των μυών σημαντικά και διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία. Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματος, βοηθώντας το άτομο να χαρεί την κινητική του ανεξαρτησία.

Otan-ta-aloga-therapeuoun

Τα οφέλη

Η θεραπευτική ιππασία συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής και την υγεία των ασθενών που υποφέρουν από τα προβλήματα που αναφέραμε. Αξιοποιώντας την κίνηση του αλόγου, τη θερμότητά που εκπέμπει, την ικανότητά του για επαφή με τον άνθρωπο, προσφέρει μοναδικά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη ειδικά σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: