Ξεκίνησε το πρόγραμμα εντοπισμού των οσμών στον Βόλο
27 July 2020
Απόπειρα αρπαγής μικρού αγοριού στη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας
27 July 2020

O Δήμαρχος Αλοννήσου για το υποβρύχιο Μουσείο

Τα βλέμματα όλων όσοι ασχολούνται με τις καταδύσεις είναι στραμμένα στην Αλόννησο, όπου το Σάββατο 1η Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του πρώτου Υποβρύχιου Μουσείου, με τους επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να καταδυθούν στον «Παρθενώνα» όπως χαρακτηρίζεται των ναυαγίων, την Περιστέρα. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Δήμαρχος του νησιού κ. Πέτρος Βαφίνης ανέφερε πως θα είναι τα πρώτα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν υποβρυχίως, ενώ σημείωσε πως στην περιοχή υπάρχουν άλλα έξι ναυάγια και στόχος είναι η δημιουργία ενός πάρκου ναυαγίων. Μάλιστα, τα επόμενα τέσσερα έχουν ήδη πάρει πράσινο φως με ΦΕΚ για την ένταξή τους στο μεγάλο και καινοτόμο αυτό εγχείρημα.
Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου θα είναι επισκέψιμο πια το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο στην Αλόννησο. Ήδη το ενδιαφέρον δυτών να καταδυθούν στον Παρθενώνα των Ναυαγίων είναι έντονο με το πρώτο ραντεβού να οργανώνεται από Άγγλους για το πρωί της Δευτέρας.
Μιλώντας για το εγχείρημα ο Δήμαρχος Αλοννήσου επεσήμανε πως είναι και ο ίδιος έτοιμος να καταδυθεί για τα εγκαίνια, καθώς ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του.
«Αυτό που ετοιμάζεται, δηλαδή τα εγκαίνια του πρώτου Υποβρύχιου Μουσείου στην Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό για μας . Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου θα είναι επισκέψιμο στο κοινό και θα μπορούν όλοι αυτοί που αγαπούν την κατάδυση να κατεβούν, συνοδευόμενοι πάντα από τα καταδυτικά κέντρα, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, να καταδυθούν και να θαυμάσουν αυτό το υπέροχο θέαμα, το υπέροχο ναυάγιο του 425πΧ με τους 3500 αμφορείς. Εγώ είμαι έτοιμος, έχω τελειώσει με την εκπαίδευσή μου και θα καταδυθώ την ημέρα των εγκαινίων», είπε ο κ. Βαφίνης σημειώνοντας πως θα είναι και τα πρώτα υποβρύχια εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν με την καθιερωμένη κορδέλα να κόβεται στο βυθό της θάλασσας.
Την ίδια στιγμή, εκτός από τους δύτες που θα μπορούν με την κατάλληλη καθοδήγηση να καταδυθούν στο ναυάγιο, ήδη υπάρχουν κάμερες που δείχνουν σε πραγματικό χρόνο το τι συμβαίνει στο ναυάγιο.
» Αυτά είναι πρωτοποριακά πράγματα για την Ελλάδα, που θα μπορούσαν βέβαια να έχουν γίνει χρόνια πριν, αλλά ποτέ δεν είναι αργά», σημείωσε ο Δήμαρχος.
Εξάλλου το Υποβρύχιο Μουσείο και το ναυάγιο της Περιστέρας δεν θα είναι το μοναδικό επισκέψιμο ναυάγιο, καθώς υπάρχουν άλλα έξι ναυάγια στην περιοχή, μεγάλης ιστορικής αξίας.
«Δεν θα μείνουμε μόνο στο ναυάγιο της Περιστέρας. Υπάρχουν άλλα έξι ναυάγια στην περιοχή κι αυτό σημαίνει ότι θα γίνει ένα πάρκο ναυαγίων κι όχι ένα απλό πάρκο με κάποια αντικείμενα που βρίσκονται. Ένα πάρκο από ναυάγια, από πλοία μεγάλης ιστορικής αξίας. Τα εμπορεύματα που μεταφέρανε είναι είτε αμφορείς, είτε πιάτα. Για τα επόμενα τέσσερα έχει ήδη υπογραφεί το ΦΕΚ από το Υπουργείο», υπογράμμισε ο κ. Βαφίνης υποστηρίζοντας πως η προσπάθεια ξεκίνησε από το 2012, καταβλήθηκε μεγάλος κόπος και έργο από πολλούς ανθρώπους, ενώ σημαντικό στοιχείο ήταν η αλλαγή φιλοσοφίας της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, με ανθρώπους που κατάλαβαν πως πρέπει το ναυάγιο να γίνει επισκέψιμο για να αυξηθεί και η αξία του.
Αν και η περίοδος που θα δοθεί προς χρήση στο κοινό συμπίπτει με την περίοδο του κορωνοϊού, αυτό δεν πτοεί τον Δήμο και την Περιφέρεια, καθώς ήδη υπάρχει ενδιαφέρον κατάδυσης, ενώ το βλέμμα τους είναι στραμμένο στο 2021.
«Είναι ατυχία ότι γίνεται αυτό φέτος μέσα σε μια περίοδο κορωνοϊού. Είμαστε αισιόδοξοι και φέτος, αλλά η ματιά μας είναι στο 2021, να το ξεπεράσουμε και να το δούμε διαφορετικά. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε και στοχεύουμε με τη συνεργασία της Περιφέρειας να ξεκινήσουμε μία επιθετική καμπάνια προβολής , ώστε το ναυάγιο να γίνει όχι μόνο στην Ελλάδα γνωστό, αλλά σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος του νησιού που ανέφερε πως το πρώτο ραντεβού για κατάδυση έχει κλείσει για τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί από Άγγλους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο νησί.
Τέλος, σημείωσε πως εκτός από το ναυάγιο, όλη η θαλάσσια περιοχή της Αλοννήσου είναι ικανή να προσελκύσει τον επισκέπτη που ασχολείται με την κατάδυση, καθώς υπάρχει μεγάλος υποθαλάσσιος πλούτος.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: